Thursday, January 29, 2009


ananassid on ülihead . ma armastan neid ! võiks kohe 20 tükki ära süüa . aga aint üks väike mure on , et kui ananassi liiga palju süüa hakkab suulagi räigelt kipitama ! aga keda kotib ananassid on siiski parimad

Ananassi kodumaaks loetakse Lõuna-Ameerikat. Ananassi nimi pärineb indiaanlastelt. A-tähendab puuvili ja NANA-ületamatu. Ükski teine puuvili ei ole nii kiiresti levinud kui ananass. Columbus leidis ananassi juba 1493 a. Guadeloupest ja mõned aastad hiljem viis portugaali admiral Pedro Alvarez Cabral ananassitaime Brasiiliasse. Portugaalist levis ananass Aafrikasse ja Aasiasse. Umbes 50 a. hiljem levis ananass juba Indasse ja sealt edasi Hiinasse ja Jaapani ning sealt Havai saartele, kus tänapäeval on kõike suuremad ananassi kasvatused. 16-17 sajandil kasvatati Euroopas ananassi kasvuhoones, kuid siis avastati et puuviljad ei maitse nii hästi kui looduslikult kasvatatud. Ananass on ürt ja seda kasvatatakse nagu banaani. Mõlemad kuuluvad samasse sugukonda, sellepärast ei ole kummalgi seemneid. Ananass on väga külmakartlik taim, aastas annab 4 x saaki ja siis raiutakse taim maha. Kui on aeg uut taime kasvatada lõigatakse ananassilt roheline lehtede osa ja pannakse mulda. Sellest kasvab roheline leherosett. Rosettist kasvavad varred, mille otsa kasvab ilus violetset värvi õis. Enne ananassi valmimist meenutab vili viinamarjakobarat, oma väikeste marjadega. Need väikesed marjad kasvavad kokku ananassiks. Kõige suuremad viljad võivad kaaluda kuni 15 kg, aga kõige maitsvamad on 1-1,5 kg raskused. Erinevalt banaanist ei saa ananassi korjata ennem kui ta on valmis. Ananass on väga fiibririkas. Kasulik südamele, ainevahetusele ja kõhukinnisuse vastu.Värske ja hapuka maitsega.

Sobib hästi liha-, kala- ja magustoitude juurde. Ananassi lehtedest on tehtud kangast ja viljalihast veini.
Valmis ananass hoida jahedas ja pehme aluse peal, sest vajutades muutub kohe plekiliseks.

Ostmisel nuusutage vilja – küps ananass lõhnab tugevasti ja magusalt. Valige vili, mille koor on vetruv, lehekroon tumeroheline ja karge. Oma parimad päevad ületanud vilja koor on pehme, mõnikord ka kuiv ja närtsinud. Pidage ka meeles, et suuremas viljas on söödavat osa suhteliselt enam kui väikeses.

Säilitamiseks pange küps ananass kilekotti ja sulgege selle suu, kuid torkige kilesse mõned õhuaugud. Säilitage jahedas ruumis, parema puudumisel külmkapi puuviljasahtlis kuni 3 päeva. NB! Madalamal temperatuuril kui +7° halveneb ananassi maitse tuntavalt.

Pooltoores ananass pange lahtiselt toatemperatuurile, eemale küttekoldest ja otsesest päikesevalgusest, kus ta küpseb 3–5 päeva jooksul.

Lahtilõigatud viile säilitage külmkapis õhukindlas karbis kuni 3 päeva.

Ärge kasutage värsket vilja koos zhelatiiniga, sest üks ananassi ensüümidest veeldab tarretise. Konservid seevastu on tarretamiseks igati sobivad, kuna kuumutamisel ensüüm kaotab oma toime.

Järelroana serveerimisel eemaldage koor ja puine südamik, nii nagu seda võite näha konservidena turustatavate ananassirõngaste juures.

Võite ananassi poolitada pikuti, viljaliha välja õõnestada ja peenestada ning kasutada viljapoolikute täitmiseks koos teiste pehmete puuviljade, purustatud pähklite või jäätisega. Maitsestamiseks sobib rumm või kirsiviin. Täidetud ananassi võib katta pehme beseega (vt Besee) ning ahjus üle küpsetada nagu ahjujäätise.

soovite teha midagi head ananassist : http://www.toidutare.ee/retsept.php?otsi=1&string2=ananass

2 comments: